μενούκλείσιμο

“Η γυναίκα στη μέση ηλικία”.

Η μέση ηλικία στη ζωή μιας γυναίκας αποτελεί μια κομβική στιγμή της ύπαρξης της. Είναι εκείνη η περίοδος που κοιτά πίσω της για να αναγνωρίσει τις επιτυχίες της και να βρει το νόημα των μέχρι τώρα επιλογών της. Είναι μια φάση αναθεώρησης και επαναδιαπραγμάτευσης των όσων μέχρι τώρα θεωρούνταν σταθερά και στατικά. Σε αυτό το σημείο είναι που οι γυναίκες αντιλαμβάνονται την ανάγκη της χάραξης ενός νέου χάρτη. Πολλές φορές αυτό γίνεται μέσω της ψυχοθεραπευτικής οδού. Ενός χάρτη που δείχνει νέες κατευθύνσεις, αναζητήσεις και νοήματα.

Αυτή η ηλικιακή περίοδος εμπεριέχει ραγδαίες  αλλαγές στο επίπεδο των ρόλων και της ταυτότητας. Ενίοτε χαρακτηρίζεται από την διατάραξη της οικογενειακής ζωής και πολλές φορές προσπάθειες ανάκτησης της νιότης.

H εμμηνόπαυση, η περίοδος της άδειας φωλιάς, καθώς και η ανάγκη για δραστηριότητα, νέες επιλογές και αυτόεκφραση αποτελούν χαρακτηριστικά αυτής της φάσης για της γυναίκες.

Η εμμηνόπαυση για κάποιες γυναίκες μπορεί να αποτελεί μια σημαντική αλλαγή σε συναισθηματικό και σωματικό επίπεδο. Την απώλεια της αναπαραγωγικής περιόδου και της τεκνοποίησης. Επιφέρει συναισθήματα θλίψης, απογοήτευσης και υπολειτουργικότητας. Σε σωματικό επίπεδο εμφανίζει συμπτώματα που δημιουργούν δυσφορία στην καθημερινότητα της. Ακόμη η κατάσταση ψυχική και σωματική, επιφέρει αλλαγές και στη γυναικεία σεξουαλική ταυτότητα, αφού κάποιες γυναίκες  ίσως να αισθάνονται μη ελκυστικές και σεξουαλικά ανενεργές. Η ποιότητα της επικοινωνίας στις σχέσεις, κυρίως στη συντροφική σχέση συντελεί καθοριστικά στο να επανέλθει μια γυναίκα στην λειτουργικότητα της και να αποκαταστήσει την αυτοεικόνα της.

Η περίοδος της άδειας φωλιάς σηματοδοτείται από τότε που τα παιδιά μεγαλώνουν και το ζευγάρι μένει μόνο του. Μπορεί αυτή η φάση να νοηματοδοτηθεί από την γυναίκα ως απελευθερωτική ή να επιφέρει συναισθήματα θλίψης και απώλειας. Πιθανόν για τις γυναίκες που δεν εργάζονται η δεν δραστηριοποιούνται έξω από το σπίτι, η φάση αυτή να έχει εξέχουσα βαρύτητα στη ζωή τους αφού παρατηρείται μια ανησυχία για το πόσο χρήσιμες μπορεί να είναι από εδώ και στο εξής χωρίς τον ενεργό μητρικό ρόλο. Όσο ποιοτικότερους ρόλους έχει ως μητέρα, σύντροφος, εργαζόμενη τόσο πιο ευχάριστα θα διανύσει  την περίοδο της μέσης ηλικίας.

Συνήθως τα 40 έτη αποτελούν την έναρξη της πρώτης μέσης ηλικίας. Όσες περνούν σε αυτή τη φάση φαίνεται να βιώνουν αλλαγές στις προσδοκίες τους για τη ζωή. Ζουν πιθανά μια πιο βελτιωμένη ζωή σχετικά με το παρελθόν. Αναθεωρούν σε επαγγελματικό επίπεδο, είτε ξεκινώντας νέα καριέρα είτε επενδύοντας περισσότερο στο επάγγελμα τους και αναζητούν περισσότερο ελεύθερο προσωπικό χρόνο. Εστιάζουν σε διαφορετικά νοήματα στο επίπεδο των σχέσεων με τους άλλους, αφού μέσω της εμπειρίας τους πια μπορούν να διαχωρίζουν τι είναι ουσιώδες και τι επουσιώδες για τις ίδιες, με γνώμονα – πιθανόν περισσότερο από ποτέ – την φροντίδα του εαυτού.

Φανή Τζίκα

Ψυχολόγος

Διαβάστε επίσης

error: Δεν επιτρέπεται η αντιγραφή περιεχομένου